Geri Dönüşebilen Ambalajlar | | |
- Camın ham maddesi silisli kumdur.
- Günlük hayatta kullandığımız cam ambalajlar, cam şişe ve kavanozlardır.
- Kullanıldıktan sonra ambalaj atığı haline gelen cam sise ve kavanozlar, geri kazandırılarak cam kırığı haline getirilir ve işlenerek yeniden cam ambalajlara dönüştürülür.
- Kağıdın ham maddesini ormanlarımız oluşturur.
- Birçok ürünü bir arada tutan koli ve benzeri ambalajlar genellikle kartondur.
- Kâğıt ve karton ambalajlar, gıdadan tekstile, kozmetikten elektroniğe birçok sektörde kullanılmaktadır.
- Geri kazanım için bu ambalajların temiz bir şekilde, ıslatmadan, ayrı toplamak gerekir.
- Kâğıt ve karton ambalajların geri kazanımı ile yeniden kağıt ve karton üretilir, ormanlar korunur ve enerji tasarrufu sağlanır
- Kompozit malzemeli ambalajlar, süt ve meyve suyu gibi içecekler ile sıvı gıdaların ambalajlanmasında kullanılır.
- Bu ambalajlar, yüzde 80 kağıt ile az bir oranda plastik ve alüminyumdan oluşmaktadır.
- Kullanılmış kompozitin geri dönüşümü ile çatı izolasyon malzemesi, neme dayanıklı yüksek mekanik dirence sahip yonga levhalar elde edilir.
- Bu malzemeler ambalaj ve mobilya sektöründe kullanılır. Ayrıca kompozit ambalajların içerdiği kağıt elyafı, çeşitli kâğıt ürünlerine dönüştürülerek, ekonomiye geri kazandırılabilmektedir.
- Metaller, yeryüzünü oluşturan çeşitli minerallerin işlenerek saflaştırılması sonucunda üretilir.
- Evlerimizde gıda ve içecek ambalajlarında kullanılan iki tür ambalaj malzemesi vardır.
- Bunlar çelik ve alüminyumdur.
- Yemeklik yağ tenekeleri, konserve ve meşrubata kutuları günlük hayatta kullandığımız metal ambalaj malzemelerine örnektir.
- Geri dönüştürülmeleri ile her türlü metal malzeme yeniden üretilebilir.

- Lastikler, petrol ve türevlerinden elde edilir. Plastik ambalajlar, kimyasal yapılarına göre Polietilentetraltalat (PET), Polietilen (PE), Polivinilklorür (PVC), Polipropilen (PP), Polistren (PS) olarak adlandırılır.
- Genellikle su, meşrubat ve yağ şişelerinin ambalajlanmasında kullanılan PET, geri dönüştürülerek sentetik elyaf ve dolgu malzemesi haline gelir. Tekstil ve mobilya sektöründe kullanılır.
- Deterjan kutusu, temizlik malzemesi kabı, şampuan şişesi gibi pek çok ambalaj PE'den üretilir. PE'nin geri dönüşümünden yine bu malzemeler elde edilir.
- Su, sıvı deterjan, sağlık ve kozmetik ürünlerinin ambalajlan PVC'den imal edilir. PVC'nin geri dönüşümünden, su boruları, zemin kaplama ve çeşitli inşaat dolgu malzemeleri üretilir.
- Deterjan kutularının kapakları, margarin kapları gibi ambalajların üretiminde kullanılan PP, geri dönüşümünden kırtasiye malzemeleri, sentetik halı tabanı gibi ürünler elde edilir.
- Yoğurt ve margarin ambalajlarının üretiminde kullanılan PS, geri kazanıldığında yalıtım malzemesi, mutfak gereçleri ve çeşitli levhalar üretilebilmektedir.
|
------------------------------------------www.fasontoner.com-----------------------------------------------------
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder